Eläimillä sitä kutsutaan kiimaksi tai juoksuajaksi, meillä ihmislajin naarailla ovulaatioksi tai hedelmällisiksi päiviksi. Tämä hieno tapahtuma saa yleensä osakseen yllättävän vähän huomiota, vaikka se on hyvin keskeinen kaiken elämän jatkumisessa.

Esimerkiksi kissoilla ovulaatio on niin sanotusti spontaani: munasolu irtoaa yhdynnän aiheuttaman stimulaation ansiosta. Ihmisellä munasolun irtoaminen taas on erottamattomasti yhteydessä kuukautiskiertoon. Kierron alkupuoliskon aikana kehittyy yksi tai useampia munarakkuloita siihen pisteeseen, että ne ovat valmiita puhkeamaan. Puolitoista vuorokautta ennen ovulaatiota luteinisoivan hormonin määrä pyrähtää ylös. Estrogeenitaso on sekin huipussaan. Seuraavat pari päivää kuukaudesta ovat selvästi erilaisia kuin muut.

Ehkäisypillereitä käyttäessä tätä hormonitasapainojen herkkää vaihtelua ei tapahdu lainkaan, koska pillerit ehkäisevät raskauden estämällä ovulaation tapahtumisen. Tableteista päivittäin saatavat tasaiset annokset synteettistä estrogeeniä ja progesteronia johtavat ikävä kyllä siihen, että kiiman kokemus jää monilla naisilla vuosikausiksi hormonaalisen ehkäisyn peittoon.

Olen alkanut erottaa tämän ihmeellisen ilmiön kuukautiskierrostani vasta melko pitkän ajan kuluttua hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta, mutta muutaman kuukauden havainnoinnin jälkeen en enää voi olla huomaamatta sitä. Yhtenä tai kahtena päivänä kuukaudesta kohdunkaulan lima on kirkasta ja kehräytyy sormissa pitkiksi rihmoiksi. Kohdunsuu avautuu supustaan kuin kukka muutaman päivän ajaksi. Hetken ajan seksiä tekee vastustamattomasti mieli, kiihottuminen on helppoa ja rajua. Hajuaisti muuttuu tarkemmaksi, ja seksin haju on erilainen, huumaava. Tällä kaikella on tärkeä tarkoitus.

Kun hormonit ovat huipussaan, munarakkula puhkeaa ja aiheuttaa kypsän munasolun syöksyn munanjohtimeen. Se saa aikaan hormonitasojen muutoksen, ja kaikki on ohi hyvin nopeasti. Hedelmällinen lima häviää äkkiä, ja halut laantuvat. Kohdunnapukka sulkeutuu. Munarakkula muuttuu keltarauhaseksi ja kierrossa alkaa luteaalivaihe, jonka tarkoitus on valmistaa kohdun limakalvo otolliseksi hedelmöittyneen munasolun kiinnittymiselle. On noin neljätoista päivää aikaa kuukautisiin - tai ihanteellisessa tapauksessa siihen, kun niiden pitäisi alkaa.

Omaan ovulaatioonsa kannattaa tutustua sen merkkejä tarkkailemalla. Jos on mahdollisuus olla sotkematta kehonsa toimintaa keinotekoisilla hormoneilla, on syytä toimia niin. Kaikki ilo, ihmetys ja käytännön hyöty, joiden saavuttaminen on mahdollista ovulaatiota havainnoimalla, maksavat varmasti vaivan. Suosittelen tätä lämpimästi kaikille itseään arvostaville naisille.