Kun taloon tulee vauva, se tietää vanhemmille valtavaa rahanmenoa. Pikkuinenhan tarvitsee yhtä ja toista, joten monet tuiki tarpeelliset hankinnat verottavat lompakkoa kiitettävästi. Eikö niin, että ainakin vaunut, pinnasänky, sitteri, hoitopöytä, itkuhälytin, vaipat, tuttipullot ja tutit ovat vauvaperheessä välttämättömyyksiä?

Yllätys yllätys, eivät ne ehkä olekaan.

Vaunut. Lastenvaunut ovat lapsiperheen kallein hankinta, josta halukas saa pulittaa jopa tuhatkunta euroa. Vaunut ovat nykyään useimmiten yhdistelmävaunuja, jotka muuntuvat lapsen kasvaessa rattaiksi. Vaunuissa vauva ei kuitenkaan näe mitään eikä pysty kommunikoimaan toisten ihmisten kanssa. Pientä vauvaa voi kuljettaa kantoliinassa, ja sitten kun hän osaa jo istua, kevyissä rattaissa, jolloin suuria ja painavia yhdistelmävaunuja ei tarvita lainkaan.

Pinnasänky. Kukaan ei tunnu kyseenalaistavan totuutta, jonka mukaan kaikki vauvat tarvitsevat pinnasängyn. On kuitenkin monia vauvoja, jotka eivät suostu nukkumaan sieväksi koristellussa pinnasängyssään, vaan uni tulee ainoastaan äidin ja isän vieressä. Vauvan kanssa voi nukkua perhepedissä, kunnes hän on tarpeeksi iso siirtyäkseen lastensänkyyn, jolloin pinnasängystä tulee turha ostos.

Sitteri. Babysitteri on vauvan säilytyspaikka, johon hänet voi kätevästi asettaa, jos vanhemmat tarvitsevat hetken aikaa itselleen. Ensisijainen paikka vauvalle on kuitenkin vanhempien syli, ja jos kädet haluaa vapaiksi, kantoliina on hyvä apu. Sitteri ei toisin sanoen ole tarpeellinen.(Sen sijaan turvakaukalo, joka muistuttaa ulkonäöllisesti sitteriä, on autoilevalle vauvaperheelle ehdottoman välttämätön hankinta.)

Hoitopöytä. Kaikki vauvat eivät tarvitse hoitopöytää, sillä vaipanvaihto luonnistuu hyvin muuallakin, esimerkiksi sängyllä, pesukoneen päällä tai lattialla. Hoitopöydän käyttöikä ei muutenkaan ole kovin pitkä, sillä iso ja liikkuvainen lapsi ei välttämättä suostu siihen makaamaan.

Vaipat. Muoviset kertakäyttövaipat ovat edelleen suosituin ratkaisu vauvan pissan ja kakan käsittelyssä, mutta onneksi nykyään on markkinoilla myös kattava valikoima kestovaippoja. Kaikki vauvat eivät kuitenkaan halua kakata vaippaan, vaan viestittävät vessahädästään vanhemmille etukäteen. Vanhemmat vastaavat tähän viestiin pissattamalla ja kakattamalla vauvaa jo alusta asti pottaan tai vessanpönttöön. Näin vaippoja likaantuu huomattavasti vähemmän, eikä lapsi joudu viettämään pitkää aikaa omissa ulosteissaan.

Itkuhälytin. Vauvan luontainen paikka on vanhempien lähellä. Jos äiti tai isä on suurimman osan ajasta samassa tai viereisessä huoneessa vauvan kanssa, itku kuuluu hyvin ilman hälytintäkin.

Tuttipullot. Tuttipulloa imevä lapsi on yleinen ja yleisesti hyväksytty näky julkisilla paikoilla verrattuna rintaa imevään lapseen. On surullista, että pullo, joka on pelkästään äidin rinnan korvike, useasti mielletään luonnollisemmaksi välineeksi ruokkia lasta kuin itse rinta. Vauva ei tarvitse lainkaan tuttipulloa, jos äiti voi ja jaksaa imettää. Äidinmaidosta voidaan vuoden iän jälkeen siirtyä suoraan lehmänmaitoon ja mukiin.

Tutti. Vauvalla on tarve imeä, ja kun imu kohdistuu äidin rintaan, vauva saa samalla kertaa tankattua sekä ruokaa että läheisyyttä. Ravinnontarve voidaan tyydyttää myös äidinmaidonkorvikkeen ja tuttipullon avulla, mutta usein unohdetaan, että rinta on paljon muutakin kuin ruokaa. Jos lapsi pääsee rinnalle aina halutessaan, tutti on turha. Mikään keinotekoinen nisä, jota käytetään vauvan imemistarpeen kanavoimiseen tai epätoivotusti ääntelevän lapsen vaientamiseen, ei voi sellaisenaan korvata rintaa.

Vauvan saamisen ei tarvitse olla välineurheilua. Äidin ja isän läheisyys ja ihokosketus ovat vauvan kehitykselle monin verroin välttämättömämpiä kuin mitkään välineet. Tämä edellyttää tietenkin, että vanhemmilla on aikaa ja kärsivällisyyttä huolehtia vauvastaan itse eikä luovuttaa tätä tehtävää välineiden haltuun.