Nyt, kun raskausviikkoja on viisitoista takana, päässäni itää puuvillanpehmeitä suunnitelmia. Pieni Pumpulihäntä on tarkoitus pukea heti alusta pitäen iholle mukaviin ja hengittäviin kestovaippoihin. Kunhan pääsen suurin piirtein raskauden puoleen väliin, aion perustaa kotiini pienen tehtaan ja ommella vaippoja itse. Harsot yhdistettyinä hahtuvavillahousuihin vaikuttavat mukavalta yhdistelmältä aivan pienelle, vähän isommalle voisi tehdä muutaman muotoonommellun vaipan. Sovittaminen ei ikävä kyllä onnistu, mutta toivottavasti joustavien materiaalien käyttö hieman helpottaa istuvan lopputuloksen aikaansaamista.

En halua pukea lastani muoviin. Jos hänellä sattuisi olemaan villa-allergia, täytyisi hahtuvapöksyjen sijaan käyttää vaippojen kosteussulkuna jotakin vähemmän hengittävää. PUL-vaippahousutkin hengittävät kuitenkin paremmin kuin kertakäyttövaipat. Yritän välttää turhan roskavuoren tuottamista, mutta joskus kertakäyttöisiäkin saatetaan tarvita. Kestävät ja pestävät vaipat ovat joka tapauksessa ensisijainen valinta perheessämme.

Joitakin vaippatarvikkeita ostan varmaankin valmiina, mutta mahdollisimman paljon itse tekemällä säästää huomattavasti rahaa. Suunnittelin käyttäväni osaksi kierrätysmateriaaleja; halpaa ja ekologista. Edellä mainitut seikat ovat huomattavia etuja, mutta yksi tärkeä tekijä on myös se, että kestovaipat ovat suloisia ja pehmeitä. Materiaaleja saa kauniissa väreissä ja kuoseissa, joista voi itse valita mieleisensä.

Ajattelin pitää lastani osan ajasta myös ilman vaippaa. Haluan antaa hänelle ihmisarvoista kohtelua, ja jos hän ei halua tehdä tarpeitaan housuihinsa, siihen on annettava mahdollisuus. Pientäkin vauvaa voi pissattaa ja kakattaa potan, pöntön tai lavuaarin päällä. Jos vauva selvästi viestittää vessahädästään, hänet voi aina tarpeen tullen viedä vessaan. Netissä surffaillessani olen törmännyt sellaiseenkin keksintöön kuin vauvojen säärystimiin, jotka helpottavat riisumista vessassa käyntiä varten.

Toivon, että näiden ratkaisujen avulla vauva-arki näyttäytyy pehmeämpänä kuin ilman niitä. Blogiini on tulossa tulevaisuudessa mietteitä myös muista pehmeään vauvanhoitoon liittyvistä osa-alueista: kantamisesta, lapsentahtisesta imetyksestä, perhepedistä ja kiintymyksestä.