Wikipedian mukaan paradigma tarkoittaa selkokielellä ”oikeana pidettyä, yleisesti hyväksyttyä ja auktoriteetin asemassa olevaa teoriaa tai viitekehystä”.

Olemme päivittäin tekemisissä paradigmojen kanssa, vaikka sille ei tule normaaliarjessa uhrattua juurikaan ajatuksia. Kaikki, mitä tiedämme tai luulemme tietävämme, on osa jotakin paradigmaa. Auktoriteettiasemastaan johtuen paradigmat omaksutaan usein tiedostamatta, että niille on olemassa vaihtoehtoja.

Omassa elämässäni olen muutoksen kynnyksellä – lanseeraamassa uutta syömisparadigmaa. Olen lueskellut hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta paljon jo aiemmin, mutta en ole kokeillut hiilihydraattien vähentämistä käytännössä ennen kuin nyt. Samalla olen joutunut tarkistamaan monia vanhoja käsityksiäni yllättävissäkin asioissa.

Ennen luulin, että esimerkiksi pitkän koulu- tai työpäivän jälkeinen maatakaatava väsymys johtuu vain aktiviteettien raskaudesta. Nyt kuitenkin alkaa näyttää siltä, että enemmän kuin mikään muu, vireystilaani vaikuttaa verensokerin taso. Mitä vähemmän verensokeria heiluttelevaa ruokaa, sitä parempi olo kaikin tavoin. Ennen välttelin monia rasittavia tehtäviä ja syytin jaksamattomuudestani laiskuutta ja itsekurin puutetta. Nyt, kun syön enemmän rasvaa ja vähemmän hiilihydraatteja, jaksan tehdä ne asiat väsymättä. Miksei kukaan ole kertonut tätä minulle aiemmin?

Vastaus piilee paradigmassa. Vallitsevan paradigman aiheuttamia toimintatapoja ja syy-seuraus-suhteita pidetään itsestään selvinä ja asiaan kuuluvina. Ravitsemustieteen tämänhetkinen paradigma – se, että hiilihydraatit ovat hyvästä ja rasva pahasta – istuu tiukassa. Onneksi kuitenkin monet omilla aivoillaan ajattelevat ihmiset ovat alkaneet kyseenalaistaa tätä käsitystä. Henkilökohtaiset empiiriset kokeet puhuvat omaa vahvaa kieltään siitä, miten radikaalisti oikeanlainen syöminen voi vaikuttaa sekä kehoon että mieleen.

Paradigman muutos saattaa aluksi tuntua hypyltä tuntemattomaan, kunnes alkaa tiedostaa, että mitään muuta vaihtoehtoa ei olisi ollutkaan. Paradigman muutoksesta Wikipedia sanoo: ”Koska vanhassa paradigmassa on takana valtava määrä valtaa, organisaatioiden olemassaolon selitystä ja yhteiskunnallisia suhteita, paradigman vaihtumisen tunnustaminen ei ole helppo ja nopea tapahtuma. Lopulta uusi paradigma muuttaa kuitenkin tiedettä, sitten teknologiaa ja lopulta ihmisten elämää ja yleistä näkemystä olemassaolosta. ”

Saa nähdä, kauanko ravitsemustiede vielä joutuu odottamaan kipeästi kaipaamaansa paradigman muutosta. Onneksi jokainen voi tehdä muutoksen omalla kohdallaan pikemmin - aloittaa vaikka heti tänään.